Ruim 31.000 bezoekers hebben de tentoonstelling ‘Goet en Bloet: strijdvaardige familie verliest kasteel in Rampjaar 1672’ inmiddels bezocht. Wegens het grote succes heeft Kasteel Amerongen de tentoonstelling verlengd tot en met 2 juli 2023. Zo kunnen nog meer bezoekers kennis maken met de familie van Reede: een invloedrijke adellijke familie die een cruciale rol heeft gespeeld in het voortbestaan van Nederland. Aan de hand van bijzondere objecten, schilderijen en brieven worden bezoekers meegenomen door de verhalen van de familie en ontdekken ze veerkracht in tijden van ramp.
1673: Het kasteel ging in vlammen op
In 2022 was het precies 350 jaar geleden dat Lodewijk XIV Nederland binnenviel. Het is de geschiedenis ingegaan als het Rampjaar 1672. Naast Frankrijjk waren ook Engeland, Münster en Keulen de vijanden van de Republiek. Nederland werd aangevallen en geplunderd. De eigenaren van Kasteel Amerongen zetten hun goed en bloed op het spel om Nederland te redden van de ondergang. Op 21 februari 1673 stak het Franse leger van Lodewijk XIV het oude Kasteel Amerongen in brand. Het huis werd geplunderd en vol takkenbossen gestopt zodat het goed zou branden. De dorpsbewoners hebben nog geld bij elkaar verzameld om het kasteel te kunnen redden, maar het was tevergeefs. De prachtige collectiestukken en brieven in de expositie vertellen het indringende verhaal van de strijd om een vrije republiek en de verwoesting van het kasteel, maar ook de veerkracht om het Huis te laten herrijzen uit de as.
De brieven van Margaretha Turnor
Margaretha Turnor was kasteelvrouw van Amerongen. Ze was getrouwd met Godard Adriaan van Reede, diplomaat. In de expositie Goet en Bloet staat de oude reissecretaire van Godard Ariaan. Hierin zijn bijna 500 brieven gevonden die zijn vrouw hem geschreven heeft wanneer hij van huis was. Haar brieven laten je de zeventiende eeuw beleven. Van bedroevende verhalen over de oorlog tot leuke akkefietjes en alledaagse zaken. Op het blog van Margaretha Turnor, een project van Kasteel Amerongen, kun je ‘live’ meelezen met Margaretha’s leven 350 jaar geleden. Enkele brieven zijn ook tentoongesteld in de expositie.
Kasteelwinkel Annebetje
Wie na een rondleiding door het Kasteel meer wil weten over het Rampjaar kan in Kasteelwinkel Annebetje in de Oranjerie terecht voor diverse boeken over deze periode. Hier vind je onder meer het boek ‘Rampjaar 1672’ van Luc Panhuysen (Nederlands historicus en journalist) en ‘Branden of Betalen’, over de staat van het gewest Utrecht en de Utrechtse edelen in 1672-1673. Verder zijn hier souvenirs, lokale producten en een theeschenkerij te vinden, evenals een VVV Informatiepunt met wandel- en fietskaarten en wetenswaardigheden over Amerongen en de omgeving.