Het bewijs daarvan zijn de duidelijk zichtbare knaagsporen op de beukenbomen in de tuin. Inmiddels is deze beschermde diersoort er in geslaagd een toch kloeke boom geheel door te knagen (zie foto).
Eeuwenoude beuken
Kasteel Amerongen ligt prachtig in de uiterwaarden van de Nederrijn. Al eeuwenlang is de verbinding tussen water en kasteel een bron van vreugde, maar ook van zorg. In het omliggende natuurgebieden, beheerd door Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer, hebben bevers sinds enkele jaren een plek gevonden. Meestal beperken bevers zich tot het eten van wilgen en elzen van maximaal zestig centimeter doorsnede, maar ze blijken een uitzondering te maken voor de eeuwenoude beuken in de tuin van het kasteel. Verschillende beukenbomen zijn rondom aangeknaagd, waardoor de sapstroom wordt onderbroken en de boom uiteindelijk kan sterven. De bomen in de kasteeltuin hebben momenteel al veel te lijden van de extreme droogte van de afgelopen jaren. Het kasteel steekt daarom veel tijd en energie in de verduurzaming van de tuinen om de bomen te behouden.
Beschermde bomen
Bevers waren sinds 1826 uitgestorven in Nederland, maar na een herintroductie in de jaren '80 is dit dier weer helemaal terug en soms iets te succesvol op verschillende plekken in Nederland. Bevers mogen niet worden verjaagd, laat staan bejaagd.
Voor Kasteel Amerongen zijn bevers in de historische tuinen echter geen goed nieuws. De tuinen met de grote, oude bomen die het huis omringen vormen een essentieel onderdeel van het historische karakter van het kasteel. Om de bomen minder aantrekkelijk te maken voor de bever worden ze nu beschermd met behulp van rasters en schrikdraad, in de hoop dat de bevers een andere plek zoeken om naar voedsel te zoeken. Het beschermen van de bomen tegen de bevers heeft Kasteel Amerongen een onvoorziene extra kostenpost opgeleverd.
Later toegevoegd: Wilt u kasteel Amerongen helpen met deze extra kostenpost? U kunt via deze link doneren. Met uw donatie kunnen we ervoor zorgen dat de eeuwenoude beuken beschermd blijven.