Kasteel Amerongen is weer open en heet bezoekers welkom terug met een bijzondere expositie: Welkom terug! Pronkstukken & Prullaria.

Want niet alleen de bezoekers zijn weer terug in het museum, ook bijzondere inventarisstukken zijn teruggekeerd. Met een kleine expositie van een selectie uit de teruggekeerde stukken krijgt de bezoeker een nog completer beeld van hoe de vele generaties in het kasteel hebben gewoond.

Kasteel Amerongen is uniek in zijn soort, het interieur en de collectie van driehonderd jaar adellijke bewoning is nagenoeg volledig intact gebleven. Nog steeds keren spullen terug in het kasteel. De afgelopen jaren is de collectie van Kasteel Amerongen verrijkt met de meest uiteenlopende stukken die ooit deel uitmaakten van de inventaris. Zo is het museum in het bezit gekomen van twee achttiende-eeuwse zilveren schotels, een negentiende-eeuwse kristallen waterkaraf, maar ook alledaagse gebruiksvoorwerpen, tijdschriften en een plastic kinderservies van Thunderbirds uit 1966.

Welkom terug

De voorwerpen die tentoongesteld worden tijdens de expositie vormen een bonte verzameling die soms na lange omzwervingen de weg terug naar huis hebben gevonden. Maar Kasteel Amerongen verwelkomt niet alleen deze voorwerpen terug in huis. Na de coronasluiting van ruim vijf maanden verwelkomen wij ook weer bezoekers en vrijwilligers terug in huis en tuin.

De expositie Welkom terug! Pronkstukken & Prullaria is van 10 juni tot 28 november te zien bij Kasteel Amerongen.

De aanwinsten zijn mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Fonds van de Utrecht & Gooi Cirkel), Hendrik Mullerfonds, Stichting Vriendenkring Kasteel Amerongen, Siegfried en Christine Bentinck en erven L.A.J. de Brauwere-gravin Bentinck.