Archeologisch onderzoek Margaretha Turnorplein van start.

Stichting Kasteel Amerongen wil samen met gemeente Utrechtse Heuvelrug het Margaretha Turnorplein opnieuw inrichten. Of dit lukt is vooral afhankelijk van vergunningen en financiering. Om de vergunningen rond te kunnen krijgen zijn er diverse onderzoeken nodig, waaronder een archeologisch onderzoek.

Loopgraven

Het archeologische onderzoek staat gepland voor de week van 8 juni. Voor dit onderzoek is het nodig twee proefsleuven te graven. Er wordt met name rekening gehouden met de aanwezigheid van nederzettingssporen en infrastructurele resten uit de late middeleeuwen tot en met de nieuwe tijd. Ook zou het kunnen dat tijdens het onderzoek resten van funderingen en muurwerk ontdekt worden. Ivar Schute van bureau RAAP is projectleider van het archeologisch onderzoek op het Margaretha Turnorplein: “Het zou kunnen dat we militairgebruik-gerelateerde sporen, met name loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog, tegenkomen. Ook kunnen we niet uitsluiten dat er resten van de voormalige Sint-Pieterskerk en graven van het bijbehorende kerkhof worden aangetroffen. Westelijk van het plein zijn er in het verleden twee graven gevonden.”

Voor omwonenden zal het in de week van 8 juni een paar dagen niet mogelijk zijn de parkeerplaats op het plein te gebruiken. Het hek aan de kant van de Overstraat gaat dicht tijdens het onderzoek. Het onderzoek zal twee dagen in beslag nemen. Op de bijgevoegde afbeelding onderaan deze pagina ziet men waar de proefsleuven gegraven worden.

Adopteer 1.5 m² kasteelplein

De benodigde financiering voor de herinrichting van het plein is nog niet rond. Hiervoor starten wij op 8 juni een aanvullende crowdfundingactie. Geïnteresseerden kunnen 1.5 m² kasteelplein adopteren, zo wordt het echt een plein voor iedereen. Meer informatie over deze actie staat vanaf 8 juni op de website kasteelamerongen.nl.