Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag in Amerongen. Tijdens dit weekend openen duizenden monumenten in heel Nederland hun deuren voor publiek. Ook in Amerongen is een uitgebreid programma te vinden, vol gratis activiteiten. In het rondom het kasteel kunnen bezoekers onder andere luisteren naar lezingen, genieten van concerten en de Andrieskerk bezoeken.

Duurzaamheid duurt het langst
Het thema van de 36e editie van Open Monumentendag is 'duurzaamheid'. Om het erfgoed in Amerongen door te geven aan volgende generaties is het belangrijk hier aandacht voor te hebben. In en rondom het kasteel wordt dit op diverse manieren gedaan. Zo zijn bijvoorbeeld de paden in de tuin van Kasteel Amerongen vernieuwd. Ruud Elbertse, tuinbaas en landgoedbeheerder: "Het laatste echt grote tuinontwerp was van Hugo A.C. Poortman die rond 1897 de tuinen aanpaste in diverse neo-stijlen. Ruim honderd jaar later waren de paden slecht geworden. Hoogste tijd om de oude tekeningen van Poortman op te zoeken om de oorspronkelijke paden weer terug te brengen en te voorzien van een stevige maar verfijnde en onderhoudsarme structuur."

Lezingen en muziekfestival
Naast de lezing van Ruud Elbertse over de duurzame toekomst voor de tuinen, verzorgt Edwin Maes de lezing 'Erfgoed in Oorlogstijd' in de Napoleonschuur. Edwin Maes is cultuurhistoricus en hoofd van de sectie Cultuurhistorische Achtergronden & Informatie en tevens als reserve luitenant-kolonel hoofd van de liaisongroep Cultureel Erfgoed binnen de Koninklijke Landmacht. Ook genieten bezoekers van het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug. Bij Kasteel Amerongen vinden diverse concerten plaats in het Zomerpaviljoen van onder meer het Clarionetten Capel en Strijkoctet Adhoctet. Alle lezingen en het Muziekfestival zijn gratis te bezoeken.

Start conservering textielcollectie
'Wie wat bewaart, heeft wat.' Niets is minder waar voor de collectie van Kasteel Amerongen. Waar in veel interieurs de stoffering is verdwenen of vervangen door replica's, is de textielcollectie van het kasteel een unieke verzameling topstukken waarmee verschillende verhalen worden verteld. De collectie is belangrijk cultuur-historisch erfgoed met een grote museale en maatschappelijke waarde. Daarom wordt vanaf 10 september gestart met de eerste fase van de conservering van de textielcollectie. Het Engelenproject is het toppunt van duurzaamheid. Zorgvuldig omgaan met wat je hebt en het kasteel proberen te behouden zoals het was. Gordijnen uit de 19e eeuw worden tijdens dit project geconserveerd, waarbij het belang voor textiel voorop staat. De invloed van licht en lucht op de stoffen worden getoond, maar ook de vergankelijkheid van organische producten. Net als bomen en planten, veranderd textiel ook door invloeden van buitenaf.

Banenmarkt
Om alles in en rond het kasteel in topconditie te krijgen en te houden zijn vele handen nodig. Dit wordt gedaan door een groep van ongeveer 250 vrijwilligers in twaalf werkgroepen. Zonder hun hulp zou de openstelling van het kasteel te kostbaar zijn. Tijdens Banenmarkt op de Grietmarkt werven vrijwilligers van het kasteel zelf nieuwe vrijwilligers. Bij de kraam van het kasteel kunnen bezoekers meer informatie krijgen over het vrijwilligerswerk bij Kasteel Amerongen.

Het volledige programma voor Open Monumentendag in Amerongen is te bekijken via de website. Bekijk de website van Kasteel Amerongen voor alle tijden van de lezingen, het muziekfestival en de opening van het conserveringsproject.