Lambert Klaus uit Leersum is al meer dan 10 jaar actief bij het kasteel en is coördinator gidsen: ,,Als gids vertel je de bezoekers over de bewoners en de geschiedenis van het kasteel. Daarbij pas je je onderwerpen en vertelstijl aan op de bezoekers die je op dat moment voor je hebt. Dat maakt het heel afwisselend. Er zijn ongeveer zeventig gidsen, dat klinkt veel maar er zijn soms 23 gidsen per dag nodig. Iedereen krijgt een gedegen opleiding en wordt opgenomen in een kleinere dag-groep. Door de diverse exposities leer je steeds nieuwe verhalen over deze unieke plek in Utrecht en over de geschiedenis van Nederland. Dan is het soms wel eens een uitdaging om te stoppen met vertellen.”

Banenmarkt op de Grietmarkt
Om Kasteel Amerongen in topconditie te houden, zijn vele handen nodig. Op dit moment zijn er 250 vrijwilligers actief bij het kasteel en zonder hen zou de openstelling van het kasteel lastig zijn. Een groot gedeelte van deze vrijwilligers werkt als gids, de anderen zijn werkzaam in, onder meer, de moestuin, de kasteelwinkel, bij educatie of als dagmanager.

Op zaterdag 10 september staan diverse vrijwilligers van het kasteel met een kraam op de Grietmarkt. Vanuit hun passie en ervaring kunnen zij vragen beantwoorden én vertellen wat er zo leuks is aan het vrijwilligerswerk in het kasteel. Bovendien is Kasteel Amerongen een historische en culturele parel in de regio, een unieke werkplek voor elke vrijwilliger.

Vrijwilligersbijeenkomsten in elk seizoen
Elk seizoen hebben we een gezellige borrel met elkaar en per werkgroep worden er ook uitjes en bijeenkomsten georganiseerd. Er wordt nauw samenwerkt en overlegd met de kleine betaalde staf van Kasteel Amerongen. Het is een ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen, vrienden op te doen maar ook zinvol bezig te zijn en gewaardeerd te worden. We zijn een grote open familie waar iedereen zich naar beste kunnen in wil zetten om dit prachtige cultuurgoed te behouden en te delen met bezoekers.

Openstaande vacatures
Op de website van Kasteel Amerongen staan verschillende vacatures. We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Momenteel is er vooral behoefte aan versterking voor de kaartverkoop in de Oranjerie, Gidsen in het kasteel, vrijwilligers in de moestuin en educatie-vrijwilligers die graag schoolkinderen begeleiden. Ook zoeken we extra dagmanagers, mensen die er voor zorgen dat de dag goed verloopt, de bezoekers ontvangen, en zorgen dat het kasteel geopend en gesloten wordt. Tijdens muziekuitvoeringen en concerten is ook extra bezetting nodig in de werkgroep podiumkunsten. Op de banenmarkt leggen we bezoekers graag uit wat het inhoudt om een functie als vrijwilliger te vervullen.

De banenmarkt op Kasteel Amerongen is op zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur. Alle openstaande vacatures vind je op onze website.