In 2021 zijn we gestart met een belangrijke pilot: iedereen in het huis krijgt een paar speciale overschoenen over zijn of haar schoenen. Al jaren zijn we op zoek naar een goede manier om de vloeren en kleden van het huis te beschermen tegen slijtage. Helaas vormen bezoekers de grootste oorzaak van deze slijtage. Daar zijn verschillende oorzaken van; niet alleen het lopen zelf (veelal over hetzelfde stuk tapijt), maar ook het vuil dat mee naar binnen wordt gelopen.

Vanaf de openstelling in 1977 gebeurt de bescherming door middel van lopers die over de historische kleden liggen. Helaas is dit geen perfecte oplossing, want ook de lopers schuiven over hetgeen er onder ligt en veroorzaken op die manier alsnog slijtage. Bovendien wordt het totaalbeeld van de ruimte verstoord door deze 'banen'.

Kastelen in het buitenland hebben goede, niet slippende of glijdende overschoenen van vilt ontwikkeld. De sloffen in verschillende maten worden op eenvoudige wijze als 'overschoen' gedragen. Ook over schoenen met hakken of laarzen zit het stevig genoeg om goed trappen op en af te lopen. We zijn heel benieuwd hoe de sloffen bevallen en zullen daarom ook een publieksonderzoek doen. Daarnaast wordt gedurende het jaar bijgehouden wat de (verdere) slijtage van de kleden is.