Kasteel Amerongen heeft in 2020 op een veiling in München twee bijzondere 18de-eeuwse zilveren schotels verworven. Deze schotels maken deel uit van het ‘Aldenburg-servies’, een dierbaar familiebezit van de bewoners van Kasteel Amerongen tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw.


Beluister hieronder de podcast met zilverdeskundige Barend van Benthem, hij vertelt u het hele verhaal over dit bijzondere servies.

Beluister de podcast


Pronkstukken

Deze twee achttiende-eeuwse zilveren schotels stonden bij feestelijk gelegenheden op tafel te pronken. De schotels zijn voorzien van een fraai uitgevoerd familiewapen Van Aldenburg. Onder het wapen zijn de versierselen van de Deense Orde van de Olifant aangebracht. Het servies, waarvan zij ooit deel uitmaakten, was een geschenk van Anton II graaf Von Aldenburg ter gelegenheid van het huwelijk van zijn dochter Charlotte Sophie met Willem Bentinck in 1733. De familienaam Van Aldenburg Bentinck is uit dit huwelijk voortgekomen. Het servies is later verspreid onder de familie.

Servies completeren

Godard graaf van Aldenburg Bentinck, heeft een aantal stukken in 1915 aangekocht. Dit servies betekende kennelijk heel veel voor hem. Want twee jaar later heeft hij nog enkele tafelstukken en soepborden laten vervaardigen en deze ook laten voorzien van zijn wapen. Na de dood van graaf van Aldenburg Bentinck in 1940 is het servies verdeeld onder zijn nazaten en vervolgens deels verkocht. In 1995 is de eerste stap gezet om het servies weer te completeren toen twee schotels en twee borden aangekocht konden worden. Dat nu 25 jaar later zich weer de mogelijk heeft aangeboden om twee schotels te verwerven, waarmee dit bijzondere servies verder hersteld wordt, is tamelijk uniek.


Het bijzondere familiezilver is nog tot 5 december te zien als onderdeel van de tentoonstelling 'Pronkstukken & Prullaria'.


Lodewijk Gerretsen
Conservator Kasteel Amerongen