De textielengelen van Kasteel Amerongen vormen een unieke vrijwilligersgroep.

Het zijn deskundige vrijwilligers die conserveringswerkzaamheden uitvoeren aan textiel zoals de gordijnen, gobelins en stoelbekleding. Een werkje waar engelengeduld voor nodig is.


Hemelbed en wandtapijt

Het kasteel en de inventaris vormen een bijzondere eenheid die in Nederland niet veel voorkomt. Na de dood van graaf G.J.C.G van Aldenburg Bentinck in 1940 is er niet veel aan het interieur veranderd. Het weerspiegelt heel natuurgetrouw het dagelijks leven van een adellijke familie. De bijzondere uitstraling van het interieur is mede te danken aan de stoffering die in de loop van de tijd nauwelijks of niet is vervangen. Deze bestaat uit zeer uiteenlopende stoffering , zoals 19e-eeuwse gordijnen, 18e-eeuwse zijde bekleding van een hemelbed en een 17-eeuws wandtapijt. Hun uniekheid brengt wel mee dat deze stoffen zeer kwetsbaar zijn. Gelukkig werd dit al snel onderkend en in 1979 werd een werkgroep van vrijwilligers in het leven geroepen om het textiel te conserveren.

Engelenkamer

Inmiddels werken er onder leiding van een restaurator meer dan 20 vrijwilligers aan deze collectie. Omdat zij al meer dan 40 jaar met engelengeduld bezig zijn om de historisch textiel in stand te houden worden ze de Engelen genoemd. Wekelijks zijn ze in de weer in hun domein, de Engelenkamer. Die kamer was ooit de kinderkamer en is later zelfs enige tijd het slaapvertrek geweest van de Duitse keizerin Augusta Victoria. ‘s Winters gaat de rondleiding langs deze bijzondere werkplek. Hier krijgen het textiel en uiteraard de Engelen zelf hun verdiende aandacht. Want dankzij hun engelengeduld is deze unieke collectie bewaard gebleven.

Meer weten over de Engelen. Klik hier.

Tekst: Lodewijk Gerretsen
Foto: Jörgen Caris