Godard Adriaan is jarig!
Als we de brief van Margaretha van gisteren moeten geloven, dan zou Godard Adriaan vandaag 400 geworden zijn. Er is alleen één probleempje: in alle naslagwerken staat dat Godard Adriaan geboren is op 6 januari 1621. Hoe zit dat? En wie heeft er gelijk: Margaretha of de heren schrijvers van naslagwerken?

Geboorte en doop
In de 17e eeuw was er nog geen burgerlijke stand, dus geboortedata werden nergens structureel bijgehouden. Wel de doopdata: die vinden we terug in de kerkboeken. Van Godard Adriaan weten we dat hij gedoopt is op 27 april 1622 in St. Laurens, onder de rook van Middelburg . Over het algemeen vond de doop vrij kort op de geboorte plaats. In maart 1672 lukt het Margaretha om binnen een paar dagen alle familieleden in Amerongen te hebben voor de doop van de jongste Van Reede telg . Vijfentwintig dagen tussen geboorte en doop is best veel in die tijd. Drie oudere zussen van Godard Adriaan worden gedoopt in Amsterdam op 18 december 1618 (Catharina), 24 oktober 1619 (Marija Lusij) en 28 maart 1621 (Geertruijt Jan). Met name die laatste doop maakt het erg onwaarschijnlijk dat Godard Adriaan al in janurari 1621 geboren is.

Waar komt 1621 vandaan?
Het is lastig te achterhalen waar de datum 6 januari 1621 vandaan komt, want de biografen van de naslagwerken gaven meestal geen bronnen. In het archief worden verschillende genealogieën bewaard waarin mogelijk meer informatie te vinden is. Deze genealogieën zijn een plezier en een bezoeking om te bekijken. Ze zijn vaak prachtig uitgevoerd met gekleurde familiewapens, maar er wordt ook vaak in kleine lettertjes bij gepriegeld. Nergens vond ik een geboortedatum. Als sterfjaar wordt zowel 1691 als 1693 genoemd, in beide gevallen zou hij 70 jaar oud geworden zijn. Eén keer wordt 6 januari genoemd: op 6 januari 1642 wordt Godard Adriaan aangesteld als Maarschalk van Stad en Land van Montfoort in Utrecht. Kortom, de genealogieën bieden geen oplossing. De voorbeelden hier staan, zijn allemaal 18e eeuws, dus van ruim na Godard Adriaans leven.

En nu?
De gene die het meest zeker weet wanneer Godard Adriaan geboren is, is natuurlijk zijn moeder. Zij zal het ons alleen niet meer vertellen. Ik denk dat zijn vrouw een goede tweede deskundige is op dit gebied en via haar brief vertelt zij ons nog wel wat. Dus, Godard Adriaan, gefeliciteerd met je 400ste verjaardag!