Op 24 juni 1672 stond een Franse eenheid onder leiding van markies De Rochefort voor de Wittevrouwenpoort in Utrecht. Burgemeesters Van Velthuysen en Hamel waren door het vroedschap (stadsbestuur) eropuit gestuurd om poolshoogte te nemen. Zonder mandaat van het vroedschap openden zij de poorten. Markies De Rochefort verscheen vervolgens onaangekondigd in de vroedschapsvergadering. Hij vroeg om de sleutels van twee van de stadspoorten. En hij kreeg ze allemaal. Utrecht was gevallen. Door de overgave van Utrecht lag de weg naar Amsterdam open voor het Franse leger. Hollandse regenten zagen dit als verraad en noemden de Utrechters minachtend 'sleuteldragers': ze hadden de stadssleutels en de stad op een presenteerblaadje aan de Fransen aangeboden.

Ook op Kasteel Amerongen verbleef inmiddels een Franse militair. Zou het kasteel bewaard blijven? En is de vrouwe van Amerongen, Margaretha Turnor, veilig in Amsterdam? Ontdek het in de tentoonstelling Goet en Bloet.

Detail uit De overgave van de stad Utrecht aan de Franse legers op 24 juni 1672 © Centraal Museum Utrecht/Adriaan van Dam