De vier seizoenen, wintermantels en hoogwater.

Bezoekers van Kasteel Amerongen krijgen in de winterperiode een kijkje achter de schermen van het museum. Het doel daarvan is het laten zien aan de bezoeker op welke wijze het historisch interieurensemble in de winter in stand wordt gehouden en het geven van informatie over het wel en wee van de bewoners tijdens de wintermaanden. De route gaat langs de zolders die normaalgesproken niet open zijn voor het publiek.

In dit blog over de winters bij Kasteel Amerongen aandacht voor de vier seizoenen, wintermantels voor buitenbeelden, het veiligstellen van kuipplanten en het immer terugkerende hoogwater.

Vier seizoenen
De stenen buitenbeeldjes in de Achtergang personifiëren de vier seizoenen. Ook in de Gobelinkamer en de Galerij zijn de vier seizoenen terug te zien. Een terugkomend thema op veel buitenplaatsen. Deze beeldjes staan in de gang omdat ze te kwetsbaar zijn geworden om in de tuin te plaatsen, vooral in de winterperiode. Normaal staan ze in de houten pergola in de Boventuin. De buitenbeelden worden in de winter ingepakt om schade te voorkomen. Ook de citrusbomen en kuipplanten worden veilig opgeborgen. Op dit moment heeft het kasteel een tijdelijke winterkas neergezet in de buurt van de moestuin. Voorheen werden ze in de oranjerie (nu kasteelwinkel Annebetje) gezet. Dit gebouw stamt uit de tweede helft van de 19e eeuw (vermoedelijk tussen 1879 en 1885). Het was en het is nog steeds een hele operatie om de kuipplanten te verplaatsen. De kuipen wegen soms wel een paar honderd kilo. In het archief bevindt zich dan ook een fraaie ontwerpschets uit 1888 van een constructie om de zware kuipplanten te verplaatsen.

Hoogwater
In de achtergang naast de deur van het trappenhuis zijn de standen uit 1993 en 1995 te zien van het hoge water. Hoogwater was er niet alleen in 1993 en 1995, maar ook in de winter van 1919 en 1920. De Duitse keizer en keizerin hebben toen zelfs meegeholpen met het plaatsen van zandzakken op de dijk. Ook schreef Margaretha Turnor in haar brieven naar haar man regelmatig over het hoge water.