Bezoekers van Kasteel Amerongen krijgen in de winterperiode een kijkje achter de schermen van het museum. Het doel daarvan is het laten zien aan de bezoeker op welke wijze het historisch interieurensemble in de winter in stand wordt gehouden en het geven van informatie over het wel en wee van de bewoners tijdens de wintermaanden. De route gaat langs de zolders die normaalgesproken niet open zijn voor het publiek.

Conservering van collectie
Net als in de kasteeltuin worden in het huis seizoensgebonden werkzaamheden uitgevoerd. Er wordt in de winter door behoudsmedewerkers bijvoorbeeld meer aandacht besteed aan interieuronderdelen die minder goed bereikbaar zijn zoals de kroonluchters, schouwen en de lijsten van de schilderijen. Dit jaar zijn de naden van het parket aan de beurt. De naden zijn een mooie voedingsbodem voor ongedierte omdat hier zich in de loop van de jaren vuil ophoopt.

Preventieve en actieve conservering
Door middel van preventieve en actieve conservering van de collectie voorkomen we dat er schade ontstaat en/of de collectie snel veroudert. Preventieve conservering richt zich op de bewaaromstandigheden. Schade kan bijvoorbeeld ontstaan door invloed van te veel licht en/of een ongeschikt binnenklimaat (temperatuur, luchtvochtigheid). Om dit te voorkomen zijn er op de ramen UV-filters aangebracht en wordt er gebruik gemaakt van vloerverwarming. Afstoffen en het verwijderen van schimmel behoort tot de actieve conservering. Deze werkzaamheden zijn gericht op het object.