Vrijdag 6 september 2019

De zevende Generatielezing wordt dit jaar gehouden op 6 september 2019. Hoogleraar Nederlands Prof. dr. Frits van Oostrom zal het woord nemen. In verband met de grote successen van vorig jaar, is er dit jaar voor gekozen om de Generatielezing niet op het kasteel te houden, maar in de Andrieskerk te Amerongen.

Programma

20.00 uur Arend Ardon
Introductie en begeleiding programma

20.05 uur Camiel Boomsma
Schubert 4 Impromptus D899 (1 en 2 )

20.20 uur Prof. dr. Frits van Oostrom
“Generaties, plaatsen van herinnering, de Canon, kerken en plezier”
In de lezing zullen een aantal facetten van deze bijzondere gelegenheid op elkaar worden betrokken. De wisselwerking tussen generaties; emoties verbonden aan concrete plaatsen; onze nationale kijk op de geschiedenis; liefde voor het lokale en de collectieve verantwoordelijkheid voor kerkelijk en stedelijk erfgoed zullen worden verweven in een rijk geïllustreerd verhaal, met als spil een hopelijk aanstekelijk plezier in hedendaagse omgang met levend verleden.

21.05 uur Camiel Boomsma,
Schubert 4 Impromptus D899 (3 en 4 )

21.20 uur Arend Ardon in gesprek met Eva Kroon
“Het podium is overal, in een concertzaal en tussen de mensen”

22.00 uur Theo Joosten (Voorzitter Stichting Open monumentendag Amerongen)
Afsluiting en uitbrengen uitnodiging toost op Amerongen

Wie zijn zij?

Prof. dr. Frits van Oostrom (1953)
Frits van Oostrom is universiteitshoogleraar te Utrecht, en was eerder hoogleraar Nederlands te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Daarnaast was hij voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp, en President van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Voor zijn werk ontving hij vele prijzen en eerbewijzen, zoals de AKO Literatuurprijs voor Maerlants wereld (1996)en de Libris Geschiedenisprijs voor Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode (2018).
www.fritsvanoostrom.nl

Camiel Boomsma (1973)
Wanneer Camiel Boomsma speelt, dan vertelt hij een muzikaal verhaal. Hij wordt geprezen door internationale pers en publiek voor zijn opmerkelijke volwassenheid, zijn uitzonderlijk mooie klank en zijn unieke toucher.
Boomsma heeft op vele grote nationale en internationale podia en series opgetreden, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, het prestigieuze Schloss Elmau, de Meesterpianisten-serie in Heerlen, Teatro la Fenice in Venetië, Het Grachtenfestival in Amsterdam, St John's Smith-square in Londen, en in China als onderdeel van een tournee.
www.camielboomsma.com

Eva Kroon
Alt-mezzo Eva Kroon uit Amerongen studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Zij maakte in 2015 haar debuut bij De Nationale Opera (DNO) en trad vervolgens op in meerdere producties van de DNO. In 2018 was Eva te zien bij Opera Spanga in de rol van Amneris (Aida, Verdi) en gaf zij gestalte aan Keizer Wilhelm II in Kameropera ‘De Grens’ Zij was o.a. te horen als alt-solist in o.a. de Matthäus-Passion en Johannes-Passion (J.S. Bach) en het Requiem van Verdi. Komend seizoen werkt zij mee aan twee producties bij De Nationale Opera: het najaar van 2019 brengt haar eerste Walküre ‘Grimgerde’ en begin 2020 Stimme von Oben in Frau ohne Schatten.
Naast haar optredens in de concertzaal heeft Eva op vele alternatieve locaties 'Performance op maat' verzorgd en is zij artistiek leider en oprichtster van de operaroute Salone dell'Opera.
Schatten.
www.evakroon.nl

Arend Ardon (1967)
Arend Ardon (1967) uit Amerongen is sociaal psycholoog, bedrijfskundige en founder van The Change Studio. Zijn passie is om samen met opdrachtgevers inspirerend te veranderen, beweging te creëren en nieuwe wegen te ontdekken. Arend doceert aan diverse business schools. In 2009 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op zijn proefschrift over leiderschap in complexe verander-processen. Hij is een veelgevraagd spreker tijdens congressen en seminars. Arend publiceerde tientallen artikelen en diverse boeken.
www.changestudio.nl

Na afloop zijn cd’s van Camiel Boomsma te koop en biedt boekhandel Jacques Baas boeken, geschreven door Frits van Oostrom aan

Opgeven

Opgeven kan vanaf 5 augustus via de website van Open Monumentendag Amerongen.


Terug naar de agenda