Zondag 23 mei 2021

Kasteel Amerongen is de komende tijd nog dicht. Dat geeft ons de kans om met Waronne en Lodewijk (conservator) de galerij van het kasteel te bekijken. Niet de complete galerij, want daar kunnen we wel een hele dag over vertellen, maar een specifiek item.

Aangezien reizen momenteel wordt afgeraden nemen wij u mee op reis aan de hand van reisbenodigheden uit de 17e eeuw, zoals de reissecretaire van Godard Adriaan van Reede. Ook is er aandacht voor de brieven die Margaretha Turnor schreef aan haar man Godard Adriaan van Reede. Uiteraard krijgt u aan het einde van de rondleiding een 360 graden beeld van de galerij in alle rust en stilte.

Mijn heer en liefste hartje
De brieven van Margaretha Turnor zijn gebundeld in het boekje 'Mijn heer en liefste hartje', u kunt het kopen via onze webwinkel.

Als de heer van huys is, dan schrijft zijn vrouw twee keer per week een brief. Godard Ariaan Reede (1621-1691) is diplomaat en hij krijgt de brieven van zijn vrouw Margaretha Turnor (1613-1700). Elke brief begint met “Mijn Heer en Lieste Hartge” en eindigt met “uw edelgetrouwe wijf”. In haar brieven beschrijft Margaretha het leven in 17e eeuw: de familie, de dorpsgenoten, het weer, het landgoed, de politieke staat van het land, het komt allemaal voorbij. Dave Pezarro verzamelde de fragmenten die een mooi inkijkje geven in het leven van Godard Adriaan en Margaretha.


Terug naar de agenda