Zaterdag 2 oktober 2021

Let op: het SVKA concertbezoek is alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs.
Het kasteel is gewoon voor iedereen te bezoeken die 1,5 meter afstand houdt.


Kirkman-klavecimbel en Bätz-orgel
Menno van Delft en Artem Belogurov hebben in 2019 op de muziekschatten van Kasteel Amerongen, het Kirkman-klavecimbel uit 1766 en het Bätz-orgel uit 1813, een bijzondere CD opgenomen. Op dit concert presenteren zij de CD en spelen een aantal stukken op het klavecimbel, het orgel en een pianoforte. U kunt genieten van het neusje van de zalm in oude muziek!

Koop hier online uw concertkaarten

 • Datum: Zaterdag 2 oktober 2021 aanvang aanvang concert 20.00 u.
 • Tijdstip: Inloop concert vanaf 19.30, drankje vooraf.
 • Locatie: Galerij van Kasteel Amerongen
 • Entree: Volwassene € 17,50. Vrienden van Kasteel Amerongen € 15,-. Kinderen tot en met 18 jaar gratis.
 • Extra informatie: Concertbezoek is alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs. In verband met de de coronamaatregelen wordt men verzocht uiterlijk 19.50 aanwezig te zijn. Er is geen pauze.
 • Ticketverkoop: Uitsluitend online.

Bonte selectie klaviermuziek uit de collectie Christopher Hogwood
Artem Belogurov en Menno van Delft op klavecimbel, orgel en pianoforte spelen werken van:

 • George Berg
 • Baron de Kerpen
 • Wolfgang Amadeus Mozart
 • Christian Friedrich Gottlieb Schwencke
 • Johann Christoph Kellner
 • Franz Joseph Haydn
 • Christian Gottlob Saupe
 • Johann Ludwig Stanzen

In dit programma komen twee bijzondere zaken bijeen: een verzameling van onbekende klaviermuziek uit de nalatenschap van Christopher Hogwood en de prachtige originele toetsinstrumenten van Kasteel Amerongen. Nadat in 2014 de Engelse dirigent, clavecinist en musicoloog Christopher Hogwood overleed, werd gezocht naar een nieuw onderkomen voor de uitgebreide collectie kopieën die Hogwood in de loop van zijn leven had verzameld: duizenden pagina’s met bekende, minder bekende en vaak volledig onbekende klaviermuziek uit allerlei bibliotheken, archieven en verzamelingen wereldwijd. Tot ons grote geluk is deze bladmuziek uiteindelijk in Amsterdam terecht gekomen.

Naar aanleiding hiervan vatten Artem Belogurov en Menno van Delft het plan op om uit deze twaalf verhuisdozen vol met onontdekte schatten een selectie te maken en deze op CD te zetten. Dit kon uiteindelijk gestalte krijgen in september 2019. De Hogwood-collectie, die een focus heeft op klaviermuziek uit de tweede helft van de 18de eeuw, bleek prachtig te combineren met de kans die wij kregen aangeboden om de collectie toetsinstrumenten van kasteel Amerongen te gebruiken. Het uit Engeland afkomstige Kirkman-klavecimbel (1766) en het orgel van Bätz (sinds 1813 in Kasteel Amerongen) zijn instrumenten uit de allerhoogste kwaliteitscategorie. In combinatie met een door ons aangeleverde pianoforte vormden zij het perfecte instrumentarium voor dit project.

Tijdens dit programma zult u een selectie van het opgenomen repertoire horen, aangevuld met enige nieuw toegevoegde muziek. De drie instrumenten zullen apart te beluisteren zijn (zowel solo als vierhandig), maar ook in diverse combinaties.

In de zomer van 2019 heeft Martin Spaink het Kirkman-klavecimbel opnieuw speelbaar gemaakt. In het filmpje hieronder vertelt hij over dit bijzondere instrument en speciaal over de kraaienpennen waarmee het thans bekield is:

bij SVKA concerten verplicht coronatoegangsbewijs
De huidige maatregelen maken het mogelijk om concerten te organiseren waarbij tweederde van de zaalcapaciteit wordt benut. Het is daarbij verplicht dat bezoekers vanaf 12 jaar bij de ingang een coronatoegangsbewijs (bewijs van vaccinatie/testen/herstel) tonen. Wanneer u dit bewijs niet kunt of wilt tonen, kunnen we u helaas geen toegang verlenen tot het concert, maar krijgt u uiteraard wel uw geld terug. Er hoeft dan in het gebouw geen afstand gehouden te worden, wel verzoeken we u om nog steeds een mondkapje te dragen wanneer u zich in het gebouw verplaatst.

Ongeplaceerde concerten
Dit betekent dat het mogelijk is dat u direct naast andere bezoekers plaats zal moeten nemen. Omdat iedereen in de zaal het coronatoegangsbewijs heeft moeten tonen, is het veilig om direct naast andere luisteraars te zitten.


Terug naar de agenda