Zaterdag 2 oktober 2021

Let op: kaartverkoop is afhankelijk van het opheffen van de 1,5 meter regel, later maken we bekend wanneer de kaartverkoop zal plaatsvinden.


Kirkman clavecimbel en Bätz-orgel
Menno van Delft heeft in 2019 op een van de schatten van Kasteel Amerongen, het Kirkman clavecimbel uit 1766, een CD opgenomen. Op dit concert presenteert hij de CD, bespeelt dit instrument en tevens een pianoforte terwijl Artem Belogurov het Bätz-orgel laat horen. U kunt genieten van het neusje van de zalm in oude muziek!

Koop hier binnenkort online uw concertkaarten

Bent u lid van de Vriendenkring Kasteel Amerongen?
Ga dan via onderstaande knop naar 2 oktober en klik op "specials" (helemaal onderaan)
Koop online uw vrienden-concertkaarten

 • Datum: Zaterdag 2 oktober 2021 aanvang aanvang concert 20.00 u.
 • Tijdstip: Inloop concert vanaf 19.30, drankje vooraf.
 • Locatie: Galerij van Kasteel Amerongen
 • Entree: Volwassene € 17,50. Vrienden van Kasteel Amerongen € 15,-. Kinderen tot en met 18 jaar gratis.
 • Extra informatie: In verband met de de coronamaatregelen wordt men verzocht uiterlijk 19.50 aanwezig te zijn. Leden van één huishouden zitten naast elkaar, koop dan meerdere kaarten tegelijk. Behoort uw gezelschap niet tot een huishouden koop dan apart kaarten. Blijf op anderhalve meter afstand van elkaar. Er is geen pauze.
 • Ticketverkoop: Uitsluitend online.

Bonte selectie klaviermuziek uit de collectie Christopher Hogwood
Artem Belogurov en Menno van Delft op clavecimbel, orgel en pianoforte spelen werken van:

 • George Berg
 • Baron de Kerpen
 • Wolfgang Amadeus Mozart
 • Christian Friedrich Gottlieb Schwencke
 • Johann Christoph Kellner
 • Franz Joseph Haydn
 • Christian Gottlob Saupe
 • Johann Ludwig Stanzen

In dit programma komen twee bijzondere zaken bijeen: een verzameling van onbekende klaviermuziek uit de nalatenschap van Christopher Hogwood en de prachtige originele toetsinstrumenten van Kasteel Amerongen. Nadat in 2014 de Engelse dirigent, clavecinist en musicoloog Christopher Hogwood overleed, werd gezocht naar een nieuwe onderkomen voor de uitgebreide collectie kopieën die Hogwood in de loop van zijn leven had verzameld: duizenden pagina’s met bekende, minder bekende en vaak volledig onbekende klaviermuziek uit allerlei bibliotheken, archieven en verzamelingen wereldwijd. Tot ons grote geluk is deze bladmuziek uiteindelijk in Amsterdam terecht gekomen.

Naar aanleiding hiervan vatten Artem Belogurov en Menno van Delft het plan op om uit deze twaalf verhuisdozen vol met onontdekte schatten een selectie te maken en deze op CD te zetten. Dit kon uiteindelijk gestalte krijgen in september 2019. De Hogwood-collectie, die een focus heeft op klaviermuziek uit de tweede helft van de 18de eeuw, bleek prachtig te combineren met de kans die wij kregen aangeboden om de collectie toetsinstrumenten van kasteel Amerongen te gebruiken. Het uit Engeland afkomstige Kirkman-clavecimbel (1766) en het orgel van Bätz (sinds 1813 in Kasteel Amerongen) zijn instrumenten uit de allerhoogste qualiteitscategorie. In combinatie met een door ons aangeleverde pianoforte vormden zij het perfecte instrumentarium voor dit project.

Tijdens dit programma zult u een selectie van het opgenomen repertoire horen, aangevuld met enige nieuw toegevoegde muziek. De drie instrumenten zullen apart te beluisteren zijn (zowel solo als vierhandig), maar ook in diverse combinaties.

In de zomer van 2019 heeft Martin Spaink het Kirkman-clavecimbel opnieuw speelbaar gemaakt. In het filmpje hieronder vertelt hij over dit bijzondere instrument en speciaal over de kraaienpennen waarmee het thans bekield is:


Terug naar de agenda