Zondag 18 augustus 2019

Bezoek twee parels van Amerongen voor één voordelig tarief

Landgoed Zuylestein en Kasteel Amerongen, twee prachtige buitenplaatsen die als sinds eeuwen met elkaar zijn verbonden, kunt u deze zomer in één arrangement bezoeken. De landgoederen bevinden zich op loopafstand van elkaar in het pittoreske dorp Amerongen. Bekijk in Kasteel Amerongen de tentoonstelling Deftige Dieren en neem deel aan de rondleiding langs de dieren op Landgoed Zuylestein met zijn bosvarkens, schaapskooi, visvijvers en moestuinen.

Data en prijzen

Op zondag 18 augustus en 1 september kunt u beide huizen bezoeken voor één tarief. Volwassenen betalen € 20 p.p. Heeft u een Museumkaart? Dan betaalt u alleen € 12,50 voor Landgoed Zuylestein (normaal € 17,50). Het combiticket is inclusief een kop koffie of thee op Landgoed Zuylestein. Als lunch- of dinergelegenheid raden wij Herberg Den Rooden Leeuw aan. Dit restaurant bevindt zich halverwege de wandelroute naar Landgoed Zuylestein (niet inbegrepen bij het arrangement). Er is een routebeschrijving van Kasteel Amerongen naar Landgoed Zuylestein (1.5 km) beschikbaar.

Kaarten bestellen

Kaarten voor het arrangement zijn alleen verkrijgbaar via online verkoop (zie onderaan deze pagina).

Programma

Vanaf 12.00 uur
In de ochtend vanaf 12.00 uur bezoekt u Kasteel Amerongen dat geheel in het teken staat van het thema Deftige Dieren. Op deze zondagen kunt u zelf ronddwalen door het kasteel waar gidsen informatie geven in de zalen. U kunt uw eigen aankomsttijd bepalen. Een bezoek aan het kasteel duurt ongeveer 1 uur. Na het kasteelbezoek wandelt u op eigen gelegenheid naar Landgoed Zuylestein. Dit is een mooie wandeling van maar 1,5 km. Er is een routebeschrijving beschikbaar. Gratis parkeren is mogelijk zowel bij Landgoed Zuylestein als bij Kasteel Amerongen.

Download de aanloop route hier.

Vanaf 13.00 uur
Lunch bij de Stallerij van herberg Den Rooden Leeuw (niet inbegrepen bij het arrangement). Op zondag kunt u ontspannen lunchen bij de Stallerij met veel lokale producten.

Om 14.30 uur
Start rondleiding op Landgoed Zuylestein van ongeveer 1,5 uur. Ontvangst bij het poortgebouw waar kort de geschiedenis van het landgoed verteld wordt. Zuylestein was in de 17e eeuw het jachtslot van Frederik Hendrik waar groente, fruit, graan wild, vlees, vis en zuivel werd geproduceerd voor de paleizen in Den Haag. Deze oorspronkelijke functie is door de familie De Brauwere van Aldenburg Bentinck nieuw leven ingeblazen met een gemengde voedselproductie die het goede uit het verleden combineert met de nieuwste inzichten. Landgoed Zuylestein is geen openluchtmuseum maar staat volledig in het heden. Het sluit aan op de toekomstvisie van het ministerie om circulaire landbouw in 2030 als maatstaf te hebben. Tijdens de wandeling door de binnentuin, langs de visvijvers, moestuinen en bosvarkens wordt u het verhaal verteld over alle restauraties en toekomstplannen waardoor dit eeuwenoude landgoed toekomstbestendig, duurzaam en functioneel blijft. Na 1,5 uur krijgt u bij de Oranjerie een kop thee of koffie en kunt u landgoedproducten kopen.

Landgoed Zuylenstein

De Ridderhofstad Zuylestein kent een indrukwekkend verleden. De vele bewaard gebleven tekeningen van huis en tuin geven ons tot op de dag van vandaag een goed overzicht van de ontwikkelingen die Zuylestein door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. De voormalige ridderhofstad was een plek waar vele belangrijke bestuurders van ons land elkaar troffen. Maar ook een plek om tot rust te komen, om jachtpartijen te organiseren en om te genieten van de bosrijke omgeving. Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau en later de familie Van Nassau Zuylestein waren voormalige bezitters.Vanaf de 17e eeuw hebben de eigenaren van Kasteel Amerongen, familie Van Reede (later Aldenburg Bentinck) Zuylestein eeuwenlang in bezit gehad. De huidige bewoners en nazaten van deze familie, De Brauwere van Aldenburg Bentinck, werken nu met veel elan aan de toekomst van het landgoed.

Herberg Den Rooden Leeuw

Ruim drie eeuwen geleden is Den Rooden Leeuw gebouwd als herberg en stalhouderij, gelegen op een kruispunt van handelsroutes van Hamburg en Parijs naar Amsterdam. Reizigers overnachtten in de herberg en verversten hun paarden op doorreis in de Stalhouderij. Het goede eten en drinken is altijd gebleven bij dit gerenommeerde restaurant.
Op zondag is De Stallerij een brasserie, waar een 'kleine kaart' wordt geserveerd, zowel voor lunch als diner. Geen restaurant met tafeltjes-voor-vier, maar één lange tafel waaraan alle gasten aanschuiven


Terug naar de agenda