Zaterdag 15 oktober 2022

dr. Philip Mansel is een vooraanstaand historicus en auteur, gespecialiseerd in de geschiedenis en het hofleven van Frankrijk. Hij is ook biograaf van het boek Lodewijk XIV - Koning van de wereld, waarin hij de Zonnekoning opnieuw tot leven brengt. Een portret van een vorst die driehonderd jaar na zijn dood nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Hij is onder andere verbonden aan de Britse Royal Historical Society en de Royal Society of Literature. In 2012 ontving hij de London Library Life in Literature Award.

Symposium 'Rampjaar 1672: Diplomatie in crisistijd'
Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat Lodewijk XIV Nederland binnenviel. Het is de geschiedenis ingegaan als het Rampjaar 1672. Naast Frankrijk waren ook Engeland, Münster en Keulen de vijanden van de Republiek. Stadhouder Willem III zag kans het tij te keren door slimme diplomatie.

Godard Adriaan van Reede, heer van Amerongen, was als diplomaat de rechterhand van stadhouder Willem III. In deze rol reisde hij langs diverse Europese hoven om steun te vragen voor Nederland. De rol van diplomatie in crisistijd is tot op de dag van vandaag een actueel thema. Daarbij speelt de vraag “in hoeverre leren we van het verleden?” een interessante rol. Om deze reden organiseert Kasteel Amerongen op 15 oktober a.s. een symposium in de Andrieskerk waarin deze thema's centraal staan.

Tijdens het symposium op 15 oktober 2022 zal dr. Philip Mansel een lezing geven over Lodewijk XIV en Diplomatie: van Den Haag tot Constantinopel. Tickets voor het symposium zijn hier te verkrijgen.


Terug naar de agenda