Zondag 11 november 2018

Opera Zuid: De Grens (avondprogramma)

Precies 100 jaar nadat Keizer Wilhelm II aankwam op Kasteel Amerongen speelt Opera Zuid een nieuwe opera 'De Grens' over zijn aankomst in Nederland. De geschiedenis komt tijdens deze bijzondere opera op zondag 11 november 2018 heel dichtbij. Door muzikale enscenering wordt men op de daadwerkelijke plek 100 jaar terug geworpen in de tijd. 'De Grens' is op deze dag tweemaal te zien: in de middag met vooraf én tijdens een overheerlijke High Tea voor € 49,50 p.p. (deze voorstelling is uitverkocht), of juist in de avond zonder extra arrangement voor € 25,00. Op deze pagina leest u alles over het avondprogramma. Wilt u meer weten over het middagprogramma? Klik dan hier.

De Grens
Station Eijsden, Zuid-Limburg. Het is 10 november 1918: de Eerste Wereldoorlog loopt ten einde en Keizer Wilhelm II verschijnt aan de grens om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. De Nederlandse regering moet zich hierover beraden en in afwachting van een beslissing verkeert de Keizer een etmaal lang in onzekerheid over zijn status. Op het perron van Eijsden treft hij de plichtsgetrouwe en punctuele stationschef, een man die in afkomst en karakter zijn totale tegenpool is. De twee heren raken in een verhitte discussie, maar er is één punt dat ze gemeen hebben: totale machteloosheid over de situatie waarin ze zich bevinden.

Het avondprogramma (€ 25,00 p.p.)
Het avondprogramma bevindt zich in het Koetshuis op het kasteelterrein. Beleef het verhaal van Keizer Wilhelm II in een ruimte waar hij zelf 1,5 jaar heeft geleefd en heeft gelopen. Op geen andere plek komt zijn verhaal zo tot leven als hier. Het programma is als volgt:

19.30u Binnenkomst en kaartcontrole
20.00u Start Opera in het Koetshuis
21.00u Einde

Over Opera Zuid
De talentvolle 25-jarige componist Jan-Peter de Graaff schreef een kameropera vol muzikaal vuurwerk; toegankelijk én eigentijds. Het wordt uitgevoerd door een virtuoos ensemble van jonge musici en zangers. De opera klinkt fris, modern en toegankelijk. Het libretto neemt de luisteraar mee over de grenzen. Er wordt in twee talen gezongen, Duits en Nederlands en de thematiek is actueel voor heel Europa. De compositie in twee aktes haakt qua sfeer aan bij de beginjaren van de vorige eeuw, toen grootheden als Kurt Weill, Maurice Ravel en Igor Stravinsky de toon bepaalden.

Het artistiek team bestaat uit Jan-Peter de Graaff (compositie), Yuri Robbers (libretto) en Saskia Bonarius (regie). Zang door Eva Kroon (mezzosopraan/Kaiser Wilhelm II) en Ginette Puylaert (sopraan/stationschef). De musici zijn: Pieter van Loenen (viool), Vincent Martig (basklarinet), Wilco Oomkes (accordeon) Marianna Soroka (slagwerk) en Julian Sarmiento (contrabas). Voor beeld tekenen Caroline Keman (fotografie), Hendrik Walther (licht/scenografie) en Leo van den Boorn (kostuums).

De Grens is een samenwerking tussen Stichting Leonore, Opera Zuid en VIA ZUID, talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg.

Aanvullende informatie

  • Datum: Zondag 11 november
  • Tijdstip: Inloop vanaf 19.30u. Start opera om 20.00u
  • Entree: € 25,00 p.p. voor het avondprogramma
  • Adres: Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen
  • Ticketverkoop: Alleen online, zie onderaan deze pagina


Terug naar de agenda