Zondag 11 november 2018

Opera Zuid: 'De Grens' met overheerlijke High Tea

Precies 100 jaar nadat Keizer Wilhelm II aankwam op Kasteel Amerongen speelt Opera Zuid een nieuwe opera 'De Grens' over zijn aankomst in Nederland. De geschiedenis komt tijdens deze bijzondere opera op zondag 11 november 2018 heel dichtbij. Door muzikale enscenering wordt men op de daadwerkelijke plek 100 jaar terug geworpen in de tijd. Bezoekers lopen op dezelfde vloer, dezelfde trap tussen dezelfde schilderijen als Keizer Wilhelm II en luisteren naar Wilhelm's verhaal. 'De Grens' is op deze dag tweemaal te zien: in de middag met vooraf én tijdens een overheerlijke High Tea voor € 49,50 p.p. (dit programma is uitverkocht), of juist in de avond zonder extra arrangement voor € 25,00. Op deze pagina leest u alles over het middagarrangement. Bent u juist geïnteresseerd in het avondprogramma? Klik dan hier.

De Grens
Station Eijsden, Zuid-Limburg. Het is 10 november 1918: de Eerste Wereldoorlog loopt ten einde en Keizer Wilhelm II verschijnt aan de grens om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. De Nederlandse regering moet zich hierover beraden en in afwachting van een beslissing verkeert de Keizer een etmaal lang in onzekerheid over zijn status. Op het perron van Eijsden treft hij de plichtsgetrouwe en punctuele stationschef, een man die in afkomst en karakter zijn totale tegenpool is. De twee heren raken in een verhitte discussie, maar er is één punt dat ze gemeen hebben: totale machteloosheid over de situatie waarin ze zich bevinden.

Het middagprogramma (€ 49,50 p.p., UITVERKOCHT)
De middagvoorstelling loopt parallel met wat Keizer Wilhelm II precies 100 jaar geleden deed: genieten van een goede kop Engelse thee zoals hij die graag had na het zeer spannende etmaal dat hij net beleefd had. Zijn verhaal wordt aan u verteld in de opera De Grens onder het genot van een High Tea. Het is net alsof u in het hoofd van Wilhelm II kruipt en zijn vertwijfelde situatie van die ochtend en dag ervoor herbeleefd. Het middagprogramma bevindt zich in het Koetshuis op het kasteelterrein van Kasteel Amerongen. Het programma is als volgt:

13.30u Binnenkomst en kaartcontrole
14.00u Serveren eerste gang van de high-tea
14.15u Eerste actie opera
14.40u Serveren tweede gang high-tea
15.00u Tweede acte opera
15.30u Einde

Over Opera Zuid
De talentvolle 25-jarige componist Jan-Peter de Graaff schreef een kameropera vol muzikaal vuurwerk; toegankelijk én eigentijds. Het wordt uitgevoerd door een virtuoos ensemble van jonge musici en zangers. De opera klinkt fris, modern en toegankelijk. Het libretto neemt de luisteraar mee over de grenzen. Er wordt in twee talen gezongen, Duits en Nederlands en de thematiek is actueel voor heel Europa. De compositie in twee aktes haakt qua sfeer aan bij de beginjaren van de vorige eeuw, toen grootheden als Kurt Weill, Maurice Ravel en Igor Stravinsky de toon bepaalden.

Het artistiek team bestaat uit Jan-Peter de Graaff (compositie), Yuri Robbers (libretto) en Saskia Bonarius (regie). Zang door Eva Kroon (mezzosopraan/Kaiser Wilhelm II) en Ginette Puylaert (sopraan/stationschef). De musici zijn: Pieter van Loenen (viool), Vincent Martig (basklarinet), Wilco Oomkes (accordeon) Marianna Soroka (slagwerk) en Julian Sarmiento (contrabas). Voor beeld tekenen Caroline Keman (fotografie), Hendrik Walther (licht/scenografie) en Leo van den Boorn (kostuums).

De Grens is een samenwerking tussen Stichting Leonore, Opera Zuid en VIA ZUID, talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg.

Aanvullende informatie

  • Datum: Zondag 11 november
  • Tijdstip: Inloop vanaf 13.30u. Start high-tea om 14.00u.
  • Entree: € 49,50 p.p. voor het middagprogramma
  • Waar: In het Koetshuis op het kasteelterrein van Kasteel Amerongen
  • Adres: Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen
  • Toegankelijkheid: Het Koetshuis is bereikbaar via een onverhard pad. Het kan dus voor sommige rolstoelgebruikers lastig te bereiken zijn.
  • Ticketverkoop: de voorstelling is uitverkocht!


Terug naar de agenda