Zaterdag 24 november 2018

VOL!

Een verhelderend symposium voor elke geïnteresseerde!

Op zaterdag 24 november a.s. organiseert Kasteel Amerongen van 10.00 u tot 16.00 u een symposium in de St.-Andrieskerk Amerongen over Wilhelmina en de komst van Wilhelm II. Op 11 november 1918 arriveerde keizer Wilhelm II in Nederland en werd ondergebracht in Kasteel Amerongen. Wat was de achtergrond van zijn komst naar Nederland? In hoeverre was koningin Wilhelmina daarbij betrokken? En wat betekende zijn komst voor de hoogadellijke dynastie van de Hohenzollerns? Prof. Dr. Beatrice de Graaf en Prof. Dr. Jacco Pekelder zijn de sprekers.

Programma:

10.00 uur ontvangst en inloop in de Andrieskerk

10.30-11.45 uur Prof. Dr. Jacco Pekelder
De troonsafstand van Wilhelm II en daarmee het einde van de Hohenzollerns.
Op 28 november 1918 tekende Wilhelm II zijn abdicatie als Koning van Pruisen en keizer van Duitsland. Duitsland werd van monarchie republiek en het geslacht dat 500 jaren in Pruisen aan de macht was geweest raakte zijn positie kwijt.

11.45 uur Paul Moeyes
Het Kleine Keizersdrama in Amerongen: Keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen.

12.00-14.00 uur Lunchpauze
met een gelegenheid om Kasteel Amerongen te bezoeken

14.00-15.30 uur Prof. Dr. Beatrice de Graaf
Wat wist Wilhelmina?
Prof. Dr. De Graaf deed onderzoek naar de vraag of Wilhelmina betrokken was bij de komst van Wilhelm II. Deze vraag speelt als sinds 1918, maar werd nooit eerder fundamenteel beantwoord. Zijn presenteert haar onderzoeksresultaten tijdens dit symposium

Adres locatie: Hof 16, 3958 CH Amerongen

Kosten

Kosten van deelname € 50,00, incl. lunch, koffie/thee en een bezoek aan Kasteel Amerongen (met de aan de keizer gewijde expositie). Voor vrijwilligers van Kasteel Amerongen geldt een gereduceerd tarief van € 25,00. Studenten en vrijwilligers van Museum Huis Doorn betalen € 35,00. Let op: u bent wel verplicht uw vrijwilligers badge of studentenpas mee te nemen naar het symposium als u gebruik maakt van het gereduceerde tarief.

Tickets bestellen

Het symposium zit helaas vol! U kunt geen tickets meer bestellen.


Terug naar de agenda