Zondag 15 september 2019

Vleermuizen spotten na zonsondergang

Ga mee op vleermuis-excursie op zondag 15 september 2019 in de tuin van Kasteel Amerongen. Na zonsondergang komen de vleermuizen uit hun verblijfplaatsen en gaan ze op jacht naar insecten. Al vliegend zenden ze korte, ultrasone, geluidspulsjes uit. De teruggekaatste echo’s verschaffen nauwkeurige informatie over de omgeving en stellen hen in staat insecten, hun voedsel, op te sporen. Tijdens de excursie wordt een vleermuisdetector meegenomen, waarmee de vleermuisgeluiden hoorbaar worden. Aan de hand van specifieke geluiden en jachtgedrag, kunnen de verschillende soorten op naam worden gebracht. Middels ‘spotlighting’ gaan we daarnaast proberen jagende watervleermuizen in het vizier te krijgen.

Aanvullende informatie

De gidsen zijn vleermuizenkenners Ben Verboom en Alice van Hunnik. We verzamelen bij de kasteelpoort om 19:45 u en de excursie duurt ongeveer 1,5 uur. Ondanks het late tijdstip is de wandeling erg leuk voor kinderen (vanaf 8 jaar), zeker als hun ouders ook meegaan. Mocht het op 15 september regenen dan kan de excursie niet doorgaan. De kostbare batrecorders zijn te kwetsbaar om in de regen te gebruiken. Op vrijdagavond 13 september wordt besloten of de kans op regen voor die avond te groot is en in dat geval krijgen alle deelnemerseen e-mail. Geen bericht is goed bericht; als u niets hoort, gaat de excursie door.

De excursie kost € 8,00 per persoon. Tickets zijn alleen verkrijgbaar online (zie onderaan deze pagina). Boek snel, want vol = vol! Er is maar plek voor 15 man.


Terug naar de agenda