Rondgang door de tuin

Siertuin

De siertuin biedt het hele jaar door prachtige plaatjes. Als we de seizoenen volgen dan springen in het vroege voorjaar de stinsenplanten op het hele terrein in het oog. Vanaf mei bloeien de rhododendrons die langs de oprijlaan naar het kasteel staan. Daarna zijn de rozen aan de beurt die op twee plekken in borders in de tuin staan: strak gelijnd tussen buxushaagjes en weelderig los in perken bij de gracht. De hele zomer zijn veel bloeiende planten te zien langs de noordelijke muur in een repeterende Engelse border. In de herfst kleuren de bladeren van de bomen, niet alleen in de siertuin, van het leifruit en de vaak, oude fruitbomen, maar ook van de bomen in het parkbos aan de zuidkant van het Huys. Dan trekt de natuur zich terug en gaat haar winterrust in. Ook dan is de tuin de moeite van het bekijken waard: er heerst stilte en de winterse silhouetten van de bomen en struiken steken mooi af tegen de lucht.

Bloementuin in Beweging

In 2014 is dankzij een legaat, een bloementuin aangelegd naar ontwerp van Jacqueline van der Kloet, beroemd tuinontwerpster. De invalshoek van deze tuin is: beweging. Beweging in bloeiperiodes, beweging in kleur, beweging in hoogte en beweging in beplanting: een plant die solitair staat geeft een totaal ander beeld tussen haar buurplanten, dan een die in een groep staat. Door een uitgebalanceerd beplantingsplan is deze bloementuin bijna het hele jaar door de moeite van het bekijken waard: van het voorjaar met de explosie van bloembollen, via de zomer met allerlei prachtige vaste bloeiende planten, naar het najaar met de dahlia’s in de meest mooie vlammende kleuren.

Historische Moestuin

In de biologische moestuin wordt geteeld met een 6 –jarig vruchtwisselingschema. Door de groenten steeds op een andere plaats te laten groeien wordt voorkomen dat de bodem uitgeput raakt.
In 2015 is begonnen om tussen de groenten ook bloemen te zaaien, zodat er een kleurige noot is toegevoegd tussen de groene groenten. De keuze van de bloemen is ook gebaseerd op het voorkomen van ziekten. B.v. afrikaantjes om aaltjes te weren, witte alsem die phytophthora tegen kan gaan, etc. En natuurlijk trekken bloemen bijen aan, nodig voor de bestuiving van de planten.

Bospark

Aan de andere kant van het kasteelterrein bevindt zich het bospark. Hier groeien planten vrij. Bij de gracht (links van het kasteel) staat de 350 jaar oude Margaretha eik. Deze is aangeplant na de herbouw van ons Huys.

Meer weten?

Bij uw toegangsbewijs krijgt u in de ticketshop het 'Huys & Tuin' boekje waarin een uitgebreide wandeling door de tuin staat.