Stem op de Makke Janne!

Uit de 265 nominaties die de jury kreeg, is de tamme kastanje van Kasteel Amerongen, ook wel de ‘Makke Janne’ genoemd, genomineerd voor de Boom van het Jaar-verkiezing! Per provincie heeft de jury een kanshebber geselecteerd. De ‘Makke Janne’ is genomineerd voor de provincie Utrecht. De winnaar dingt mee naar de titel Europese Boom van het Jaar 2019. De SBNL Natuurfonds stelt 2500 euro beschikbaar om de winnende boom op te knappen als daar behoefte aan is, of om bijvoorbeeld een bankje of informatiebordje te plaatsen. Stemmen kan tot 15 oktober 2018 via www.deboomvanhetjaar.nl. Op 16 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

De ‘Makke Janne’
De tamme kastanje (Castanae Sativa) is ruim 300 jaar oud en heeft heel wat overleefd: storm, hagel, regen, warmte, kou en de Duitste Keizer Wilhelm II die maar al te graag bomen omhakte in Amerongen. De Keizer logeerde in 1918 tot 1920 op Kasteel Amerongen nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloren had. Hij zaagde in 1,5 jaar ruim 17.000 houtblokken. Maar deze kastanje heeft de houthakdrift van de Keizer overleefd!

Levenslust

150 jaar geleden spleet een bliksemschicht de stam in tweeën, maar ook dat overleefde de boom. Ze bracht zelfs nieuw leven voort: met een scheut staat nu naast haar fier haar eigen kind. Al ruim een eeuw zijn zij met elkaar vergroeid. De scheut zorgt als het ware voor de oudere boom: als een mantelzorger draagt ze haar. De ‘Makke Janne’ van Kasteel Amerongen staat symbool voor levenslust en overlevingsdrang: welke tegenslagen zij ook mee maakt, ze groeit verder!

Een veelzijdige boom
Waar de naam ‘Makke Janne’ vandaan komt is niet bekend. Ze werd zo door de lokale bewoners genoemd. Menig jongetje is in het verleden betrapt bij het jatten van kastanjes van de Makke Janne. Daarnaast was de ‘Makke Janne’ een plek voor amoureuze ontmoetingen van de lokale bewoners.

De 'Makke Janne' anno nu
De boom staat dichtbij het kinderhuisje in de kasteeltuin. De tuinvrijwilligers en tuinbaas van Kasteel Amerongen zorgen wekelijks voor de boom. De boom is nog volop in leven. In het voorjaar laat ze bladmassa, bloemen en zaadstaarten zien. In de zomer de ontwikkeling van de vruchten die ze in het najaar afwerpt.

Klik hier om direct te stemmen

----------------------------