Kasteel Amerongen ging in vlammen op

Op 21 februari 2023 is het precies 350 jaar geleden dat het Franse leger van Lodewijk XIV het oude Kasteel Amerongen in brand stak. Het huis werd geplunderd en vol takkenbossen gestopt zodat het goed zou branden. De directe omgeving van het kasteel, waaronder het park en de boomgaarden werden door soldaten vernietigd. De dorpsbewoners hebben nog geld bij elkaar verzameld om het kasteel te kunnen redden, maar het was tevergeefs.

In de voorjaarsvakantie (25 februari – 5 maart) staan we stil bij de brand op het kasteel én bij de waardevolle spullen die bewaard zijn gebleven. Het bewaren van dierbare spullen is van alle tijden. Zoals Margaretha al schreef ‘die goet bewaert is wel versorcht’, tevens het thema van de Voorjaarsvakantie.

Voorbereid op de toekomst

Dankzij de brieven van Margaretha Turnor is het ongeveer duidelijk hoe de aanloop naar de brand is verlopen. Al in april 1672 begint Margaretha met het veilig stellen van waardevolle spullen, waaronder schilderijen en meubels. Ze huurt een pakhuis in Amsterdam en start met het inpakken van spullen in Den Haag. Het eerste schip met spullen uit Amerongen en Middachten vertrekt in mei uit Elst richting Amsterdam. Begin juni vertrekt een tweede schip met spullen en is bijna al het goed in Amsterdam. Halverwege juni moet ze onverwacht op de vlucht, maar ze was goed voorbereid op wat haar te wachten stond. Margaretha Turnor wist dat er oorlog kwam. In september 1672 kwam de eerste eis van de Hertog van Luxemburg: 3.000 gulden en hooi. Op 30 januari 1673 wordt de secretaris door de intendant van Utrecht gestuurd met een ultimatum: 3.000 gulden of het kasteel wordt afgebrand. En op 15 februari komt een brief van de secretaris: de intendant wil persé 3.000 gulden, anders laat hij het huis springen en vernielt alles. De vraag die deze voorjaarsvakantie centraal staat: in hoeverre zijn mensen nu voorbereid in het geval van een ramp? En interessanter, wat zouden zij bewaren of beschermen?

Wat bewaar jij?

In de voorjaarsvakantie kun je in Kasteel Amerongen op de foto met je meest dierbare bezit. Ga in dezelfde lijst als Godard Adriaan van Reede en Margaretha Turnor ’ten voeten uit’ op de foto. Deel deze foto via Instagram of Facebook met @kasteelamerongen en #goetenbloet en maak kans op mooie prijzen.

Godard Adriaan en Margaretha hebben zich in 1660 door kunstschilder Jurriaen Ovens ’ten voeten uit’ vast laten leggen. Dankzij de voorbereiding op de ramp door Margaretha zijn deze portretten bewaard gebleven. Ze zijn niet alleen bijzonder door het formaat, maar ook omdat het portret van Godard Adriaan zijn meest waardevolle bezit toont: Kasteel Amerongen.

Medewerkers Kasteel Amerongen gaan ten voeten uit op de foto net als Godard Adriaan en Margaretha Turnor

Meer kinderactiviteiten in de voorjaarsvakantie

In de vakantie zijn er voor kinderen meer activiteiten te vinden. Zo zijn op 28 februari, 1 en 2 maart de zaklampentochten terug. Kinderen van 7 tot 10 jaar gaan met een begeleider het kasteel in het donker ontdekken. Kaarten zijn alleen vooraf via de website te koop. Daarnaast kunnen alle kinderen tot en met 12 jaar aan de slag als Museuminspecteur. En voor alle leeftijden is er een Speurboekje af te halen bij Kasteelwinkel Annebetje. Met het speurboekje gaan kinderen samen met de kleindochter van Margaretha, Titie, op speurtocht door de expositie Goet en Bloet.