Nieuw boek over Ursula Philippota van Raesfelt

Een boeiend verhaal van een familie in een roerige tijd, geschreven door Hermine Manschot-Tijdink. Te koop in Kasteelwinkel Annebetje.

Tijdens het Rampjaar zijn er veel brieven geschreven die goed bewaard zijn gebleven op Kasteel Amerongen en Kasteel Middachten. Schrijfster Hermini Manschot-Tijdink raadpleegde de vele brieven en andere archiefstukken om over het leven van Ursula Philippota te schrijven. De levensgeschiedenis is afgelopen mei verschenen in de vorm van het boek ‘De eigenzinnige erfdochter van Middachten’. Het jarenlange onderzoek levert een boeiend verhaal op van een familie in een roerige tijd van oorlogen en rampen.

Herdenking Rampjaar 1672

In 2022 is het 350 jaar geleden dat Nederland van alle kanten werd aangevallen door Franse, Duitse en Engelse troepen onder leiding van Lodewijk XIV. Kasteel Middachten was één van de kastelen in het door de Fransen bezette gebied. De echtgenoot van Ursula Philippota, Godard van Reede-Ginkel, is de zoon van Margaretha Turnor en vocht als kolonel mee in het Staatse leger. Bezitters van grote huizen en kastelen werden gechanteerd door de vijand. Zij moesten enorme bedragen betalen, anders ging het huis in vlammen op. Het ontlokte aan Philippota de hartenkreet: ‘Wat sal ick sijn sonder myn goet en bloet’.

Het boek is onder andere te koop in Kasteelwinkel Annebetje. Wil je meer weten over het Rampjaar en het leven van de familie? Bezoek de tentoonstelling Goet en Bloet in Kasteel Amerongen.