Deftige Kerst, samen met de Dieren

Dieren tijdens de kerst.

Van 14 tot en met 29 december 2019 is het hele kasteel en het terrein in een deftige kerstsfeer gehuld. De dieren die het afgelopen jaar in de hoofdrol hebben gestaan met de themarondleiding Deftige Dieren zijn ook nu weer van de partij. Want tijdens kerst hebben dieren vaak een prominente rol. Denk aan de os en de ezel in de kerststal, de schapen van de herders en de rendieren voor de slee van de kerstman. Maar ook aan de gebraden gans, de reerug, de rollade of de kalkoen die, in ieder geval vroeger, de hoofdrol hebben op het kerstdiner.

De ruim 250 vrijwilligers en de kleine staf van Stichting Kasteel Amerongen zijn al maanden bezig het kasteel voor te bereiden op de kerst. Verdeeld in diverse werkgroepen zorgen we ook dit jaar weer met elkaar voor een heerlijke kersttijd. We nodigen u uit hier samen met ons van te komen genieten en heten jong en oud van harte welkom.

Deftige Dieren in de kerstboom
Een deftige kerst "samen met de dieren" is het thema van kerst 2019.
De "engelen" van Kasteel Amerongen, die zich op maandag en dinsdag wekelijks inzetten voor het behoud van het antieke textiel ( o.a. gordijnen en wandkleden) van het kasteel, hebben ervoor gekozen om de kerstboom op de bel-etage aan te kleden met dieren die met het kasteel te maken hebben.
De duiven, die zorgden voor de mest, maar ook gegeten werden, de paarden voor vervoer en later voor plezier, de St. Bernhardhond van de Bentincks, de teckel van de Duitse keizer, en natuurlijk de katten, waar de kattenbrug en de kattenluikjes nog steeds van aanwezig zijn in het kasteel.
Een paar dieren komen uit de directe omgeving, het schaap en het hert. Kijk maar of ze allemaal te vinden zijn in deze " Deftige" boom. De dieren zijn speciaal hiervoor gemaakt door de “engelen” van wol, wolvilt en satijn.
Reiny Muller, vrijwilliger van de Engelen

Kinderkamer
De kindertijd op Kasteel Amerongen omschrijft één van de kleinkinderen van graaf Aldenburg Bentinck als volgt: “Om te zeggen dat wij kinderen in een paradijs opgroeiden, zou geen overdrijving zijn. Binnen de muren van het Huys werden wij in een sfeer van weldaad en liefde opgevoed”. Misschien kan ‘dierenliefde’ eraan worden toegevoegd, want in dit aardse paradijsje renden veel dieren rond. In de adellijke opvoeding speelde het dier namelijk een grote rol. Het rijden en verzorgen van paarden werd bijvoorbeeld al op jonge leeftijd geleerd. Op de vele foto’s uit de familiealbums zien we de kinderen ook omringd door honden, poezen, ezels, geitjes en paarden. De namen van deze dieren staan trouwens keurig vermeld onder de foto’s. Zo weten we dat de honden Berry, Bull, Olaf, Puckey en de katers Pieta en Mimi heetten. Kerst staat dit jaar in teken van deze dierenliefde en dus vieren we samen met de dieren feest. In de kinderkamer van het kasteel zal daarom dit jaar een kerstdiner georganiseerd worden voor de Teddyberen. Naast dit berendiner kunt u in deze kamer genieten van een rijkdom aan oud speelgoed waarmee de kleinkinderen van de oude graaf ooit speelden.
Lodewijk Gerretsen, conservator van Kasteel Amerongen