Eind 19e eeuw liet graaf van Aldenburg Bentinck deze tuinen opnieuw inrichten door tuinarchitect Hugo A.C. Poortman. De tuin die je vandaag de dag ziet weerspiegelt nog steeds de negentiende-eeuwse tuin van Poortman. Ook de taxustafel is aangebracht in deze periode. Zittend vanaf de witte halfronde bank van de pergola, keek je over de tafel naar het bruggetje. Door de jaren heen, met financieel zware tijden, verwaarloosde de vorm van de bijzondere groene taxus-tafel. De witte bank in de pergola ging zelfs helemaal verloren. Om dit kenmerkende en centrale element weer terug te brengen in de tuinen is de taxustafel teruggesnoeid naar zijn oorspronkelijke vorm. Het gaat een tijd duren maar de taxus zal echt weer groen worden.
Crowdfunding voor terugkomst van de witte bank
Ook de witte bank willen we natuurlijk weer in de tuin om zo de sfeer van het begin van de 20e eeuw terug te brengen. Het op maat laten maken van deze bank is echter kostbaar. Van de Lionsclub Maarn-Maarsbergen hebben we al een mooi bedrag ontvangen ter ondersteuning van dit project. En ook een genereuze dorpeling heeft een flinke donatie gedaan. Met de crowdfunding hopen we de laatste financiën te krijgen om de bank terug te kunnen plaatsen. In totaal is er €4.000 nodig. De teller staat momenteel op €2.000.
Doe je mee?
Heb je fijne herinneringen aan de tuin, wandel je hier graag of wil je ons steunen? Je kunt bijdragen door een donatie te doen. Zo maken we er met elkaar een prachtige plek in de kasteeltuin van. Kasteel Amerongen is een ANBI. Voor meer informatie kun je contact opnemen via telefoonnummer 0343-563766 of email info@kasteelamerongen.nl. Wil je direct een donatie doen? Dat kan via deze link.
Vormsnoei in tuinen
Aan het eind van de 19e eeuw werd de topiary (vormsnoei) populair in alle aristocratische tuinen. Het was ook een belangrijk onderdeel van de neo-barokke aanleg van Hugo Poortman. Onder andere deze taxustafel was een enorme blikvanger.
Topiary kwam vele eeuwen eerder in het verre oosten al voor als kunstvorm, of bij de Romeinen als tuinvorm. Rond 1660 is de vormsnoei ook richting Europa gekomen en sinds die tijd meegegaan met de veranderingen in mode vanuit Engeland en Frankrijk. Veel Nederlandse vooraanstaande tuinen namen een voorbeeld aan deze topiary en werd de vormsnoei aan het begin van de 20e eeuw geïntroduceerd, zo ook in de tuin van Kasteel Amerongen.
Snoeien van de taxustafel
De taxus heeft een groot regenererend vermogen, net als buxus en hulst. Je kunt taxus dus goed afzagen of tot de stam terugsnoeien. Meestal loopt de boom daarna weer uit waardoor je na ongeveer vijf jaar weer de gewenste vorm hebt. Begin 21e eeuw was het de hoogste tijd om het gedeelte van de tuin met de taxustafel weer op te knappen. De enorme tafel is teruggesnoeid en de originele vorm is weer terug. Op de dikkere takken zal de taxus weer gaan uitlopen.