21 mei 2018

Dag van het Kasteel

Ontdek op 21 mei de Verborgen Verhalen van Kasteel Amerongen! Kent u het bijzondere verhaal van de gevluchte, Duitse Keizer Wilhelm II op Kasteel Amerongen? Dit jaar is het honderd jaar geleden dat op 11 november 1918 een wapenstilstand werd gesloten waarmee de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op diezelfde dag arriveerde de gevluchte Wilhelm op Kasteel Amerongen. Op verzoek van de Nederlandse regering gaf Graaf van Aldenburg Bentinck hem onderdak. Aanvankelijk zou Wilhelm drie dagen blijven, maar uiteindelijk bleef hij 18 maanden. Dit verblijf is in de vergetelheid geraakt. In 2018 staat Kasteel Amerongen daarom uitvoerig stil bij deze historische periode. Help, de keizer komt! neemt vanaf 3 juni de bezoeker mee naar de roerige periode rond het verblijf van keizer Wilhelm II. Tijdens de Dag van het Kasteel kunt u exclusief al een voorproefje meemaken!

Kom langs en ontdek het Verborgen Verhaal. Er is deze dag van alles te doen op het Kasteel. Waaronder:

 • Live, historische muziek
 • Kinderactiviteiten (Cupcakes versieren)
 • Een Cream Tea in de tent
 • Een Taartenbakactie voor het goede doel

Hierbij alvast een sneak peek van het Verborgen Verhaal op Kasteel Amerongen:

Bezoek aan het Huys

12.00u-17.00u
Ontdekt het bijzondere verhaal van de gevluchte, Duitse Keizer Wilhelm II! Loop over de planken waar hij zelf ook over gewandeld heeft, en leer alles over zijn verblijf op het kasteel. Vandaag zijn er geen rondleidingen, maar kunt u vrij door het Kasteel lopen. De zaalgidsen kunnen u van alles vertellen! Voor de kinderen is er een gratis speurtocht op te halen in het Onderhuys. Er is live muziek in de Galerij. Kom luisteren!
De reguliere entreeprijzen zijn van kracht

Live muziek op de Galerij

Om 13.00u, 14.00u en 15.00u
Hans Wegen speelt om 13.00u, 14.00u en 15.00u op het historische orgel op de Galerij. Komt u ook even kijken?

Cupcakes versieren

13.30-15.30

De Keizer hield van heerlijke thee en zoetigheden. Speciaal voor de kinderen is er deze middag de mogelijkheid om een eigen cupcake te versieren. Strooi en plak er lekker op los! Deze activiteit bevindt zich bij mooi weer in de tent. Bij slecht weer in het Onderhuys.
Kosten € 1,- per kind

Cream Tea

12.00-16.00u
Wat was de Duitse Keizer dol op heerlijke thee! Vandaag krijgt u de mogelijkheid om met een keizerlijk uitzicht op Kasteel Amerongen heerlijk te genieten van een pot thee of koffie met drie zoete gebakjes (prijs € 7,50). De opbrengsten van deze Cream Tea zijn voor het goede doel: het Kasteel wil dolgraag de tuinbanken waar onder andere de Duitse Keizer op heeft gezeten, restaureren.
Contant betalen en pinnen is mogelijk

Taarten bakken voor het goede doel!

12.00-16.00u
Voor de Cream Tea zijn er natuurlijk taarten nodig! Doe mee aan de Taartenbakactie en zet u in voor het goede doel. Wij hebben uw hulp heel hard nodig. Bak erop los en lever uw overheerlijke baksel in bij de Cream Tea. Denk bijvoorbeeld aan muffins, plaatgebak, opgemaakte taarten en meer! U krijgt dan van ons een heerlijke Cream Tea cadeau. Als u uw baksel inlevert, en het aantal porties is hoger dan 8 personen, krijgt u bovendien GRATIS toegang tot het kasteel.

Spelregels op een rijtje :

 1. Deze middag verkopen wij alleen zoet gebak, niet hartig. Vandaar de naam cream-tea.
 2. Het gebak moet in minstens zes stukken gesneden kunnen worden. Liefst meer natuurlijk.
 3. Wij snijden het gebak zelf.
 4. Het moet wel handgemaakt gebak zijn. Geen cake waar alleen water aan toegevoegd hoeft te worden.
 5. Om vooraf te weten hoeveel gebak we kunnen verwachten is het nodig dat u zich van tevoren aanmeldt. Dat doet u door te mailen naar: sales.marcom@kasteel-amerongen.nl. Vermeld in uw mail uw naam, welke taart u denkt te gaan maken en voor hoeveel personen.
 6. Op de dag zelf moet u eerst naar de ticketshop. Daar krijgt u een bandje waaraan iedereen kan zien dat u een bakker bent en dus privileges geniet.
 7. U kunt het gebak komen brengen vanaf 11.00u
 8. Misschien ten overvloede; zegt het voort, zegt het voort.

Kinderactiviteit: Toneelgroep Chapeau!

12.00-17.00u
De historische toneelgroep Chapeau uit Amerongen is weer aanwezig op het Kasteel! Wil jij meemaken hoe het was om als kasteeldame of -heer te wonen op het Kasteel? Of juist als bediende? Kom dan gezellig langs in het Onderhuys en speel mee! 

VerhalenDichter Renske Kwikkel

Om 13.30u, 14.30u en 15.30u in het Onderhuys
Wilt u weten waar u het geluk kan vinden? Of wat het geheim van de liefde is? De VerhalenDichter probeert het antwoord op deze vragen te vinden, samen met haar publiek. Reis mee met de onsterfelijke liefde van Orpheus en leef mee met de man die op zoek ging naar het geluk. Renske combineert op unieke wijze de oude kunst van dichten en verhalen vertellen, samen met haar gitaar. 

Muziek in het Koetshuis

Ook in 2018 op 2e Pinksterdag organiseert de Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug (SCAUH) weer Per Pedaal naar Vocaal. U kunt genieten van de unieke combinatie van koormuziek en het ervaren van cultureel erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Al fietsend rijdt u naar de muziek en de locatie van uw keuze. Zo ook in het Koetshuis van Kasteel Amerongen. Van 11.00 tot 11.30 en 12.30 tot 13.00 zal Capella Cantica optreden. Van 14.00-14.30u en 15.30-16.00u treedt The Living Song op.

We hopen u te zien op 21 mei!

Naar Activiteiten of bekijk de volledige agenda