5 november 2017

Godard van Aldenburg Bentinck (1857-1940)

De stoomfluit gilt!
Man met een missie of kind van z’n tijd?

In 1879 erft Godard van Aldenburg Bentinck Huis Amerongen van zijn tante Mary. Hij wordt in Amerongen met veel ceremonieel ingehaald, bijna als een nieuwe vorst. De notabelen van het dorp stonden in het gelid, stralend in het wit geklede bloemenmeisjes wachten aan de voet van de kasteeltrappen de nieuwe graaf op.

Nederland veranderde intussen langzaam maar zeker in een democratische rechtsstaat. De Franse revolutie zette de toon, de grondwet van 1848 haalde de machtsbasis definitief onder de voeten van de adel vandaan. De industrialisatie zette door. Massacommunicatie en massatransport veranderden het land. Godard moest zich gaan verhouden tot die veranderende wereld. Was dat mogelijk of uiteindelijk kansloos? De oude orde versus het tijdperk van industrialisatie. En op de achtergrond constant de stoomfluit die gilt!

Deze lezing wordt gegeven door Leo van Putten. Hij is de auteur van verschillende boeken zoals "Gouveneurs-generaal van Nederlands-Indië", "Koopman en diplomaat" en zijn laatste boek over Amerongen : "Amerongen, een aenzienlijck vleck". Hij is historicus en biograaf van Godard van Aldenburg Bentinck.

De lezingen worden gehouden tussen de schilderijen van de mannen met een missie op de galerij van Kasteel Amerongen. Na de lezingen kunt u de rondleiding volgen die speciaal voor dit Jaarthema is samengesteld.
Aanvangstijd : 11.00 uur (inloop vanaf 10.30 uur)

Kosten lezing : € 10,-- (incl. een kopje koffie)
Lezing inclusief rondleiding € 19,95

Naar Activiteiten of bekijk de volledige agenda